środa, 23 lutego 2011

JAPOŃSKIE KULINARIA

Zmień coś w kuchni i zaskocz rodzinę! Wprowdź nutkę orientu do swoich tradycyjnych polskich przepisów. Efekty murowane! Zostaniesz okrzyknięta najbardziej wszechstronną kobietą sezonu!<br />
<p><strong>Od pewnego czasu na półkach polskich sklepów pojawiają się produkty kulinarne pochodzące z krajów dalekiego wschodu. Bogactwo orientalnych sosów i marynat oferowanych przez delikatesy pozwala nam puścić wodzę fantazji i improwizować w kuchni tworząc swoje ulubione połączenia smakowe. Zapracowani doceniają dania azjatyckie ze względu na krótki czas ich przygotowania, a także różnorodność przypraw pozwalającą na przełamanie monotonii codzienności. </strong></p>
<p>Pochodzący z Japonii sos Teriyaki Kikkoman znajduje zastosowanie nie tylko podczas przygotowania potraw rodem z kraju kwitnącej wiśni, ale również może być ciekawym uzupełnieniem dań kuchni polskiej.</p>
<p>Teriyaki to japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw <em><a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_japoÅ„ska#Rodzaje_da.C5.84" target="_blank" title="Kuchnia japońska">yakimono</a></em> polegająca na pieczeniu lub grillowaniu mięsa i ryb w specjalnej marynacie zwanej <em>tare</em>. W samej Japonii ze względu na fakt, iż jest to kraj wyspiarski przyrządzane w ten sposób są głównie różne rodzaje ryb, zaś na Zachodzie sosy Teriyaki służą do marynowania mięsa.</p>
<p>Nazwa <em>teriyaki</em> pochodzi od czasownika <em>teru</em> (błyszczeć), gdyż marynata, którą smarowane jest mięso przed i w trakcie pieczenia, na potrawie błyszczy się i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Głównymi składnikami marynaty są <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_sojowy" target="_blank" title="Sos sojowy">sos sojowy</a>, słodkie wino ryżowe <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Mirin" target="_blank" title="Mirin">mirin</a> oraz cukier albo miód.</p>
<p>Często polecanym zwieńczeniem gorącego dania w marynacie Teriyaki jest oprószenie mięsa czy ryby drobno skrojoną zieloną cebulką, która pozwala wydobyć słodkawy smak sosu. Marynatę można też stosować jako dip i spożywać na zimno, z uprzednio upieczoną rybą czy choćby w kanapkach z indykiem. Tego typu rozwiązania od dawna stosowane są na przyjęciach koktajlowych, pozwalają bowiem na podanie prostych i zarazem eleganckich przekąsek zaskakujących walorami smakowymi.</p>
---
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz